kakaový prášok 1000 g 100% holandský certifikát 1 kg
kakaový prášok 1000 g 100% holandský certifikát 1 kg
Kód tovaru: 11553863062
- Značka: inny (Liniaplus kakao odtłuszczone do 10 %)
- Kód výrobcu: 5904107777184
- Obchodné meno: Lineplus
POZOR: v prípade možnosti výberu farby, typu, vzoru ju uveďte do poznámky
POPIS PRODUKTU
Tento článok je o kakaových bôboch. Pozri tiež: ďalšie stránky s týmto názvom.
Kakaové ovocie na strome
Kakaové semienka
Sušenie semien
Kakao (nah. cacahuatl [kaˈka.wat͡ɬ]), kakaový bôb[1] - semená z kakaa caobra. Jeden plod obsahuje 20-60 semien pokrytých hlienovou dužinou [1]. Pôvodne sú fialovej až fialovej farby, no po usušení sú čokoládovohnedé[2]. Po spracovaní semien sa získavajú produkty ako kakaová hmota, kakaové maslo a kakaový prášok, ktoré sa využívajú v potravinárskom priemysle, ale aj v medicíne a kozmetike. Vedľajším produktom spracovania semien sú kakaové škrupiny, ktoré sa pridávajú do krmiva pre zvieratá a používajú sa ako podstielka alebo hnojivo[1].
Obsah
1Chemické zloženie
2Kakao v histórii
3Výroba
4Použitie
4.1V potravinárskom priemysle
5
6 tiež. p>7Poznámky pod čiarou
Chemické zloženie
Kakao obsahuje okrem bielkovín a tuku aj dva stimulačné alkaloidy – teobromín (cca 2,5 %) a kofeín (cca 0,8 %), ale podiel týchto zlúčenín klesá v dôsledku spracovania semien[1]. Teobromín má oveľa slabší stimulačný účinok ako kofeín, ale regeneruje telo po fyzickej aj psychickej námahe. Kakao obsahuje aj neaktívny fenyletylamín (PEA)[a]. Okrem mastných kyselín obsahuje kakaový prášok 16 % bielkovín a 12 % sacharidov[1].
Za kakaovú arómu sú zodpovedné heterocyklické zlúčeniny, aldehydy, ketóny, fenoly a organosírne zlúčeniny. Vznikajú z aminokyselín a uhľohydrátov v dôsledku zahrievania semien[4].
Kakao v histórii
V Strednej a Južnej Amerike boli kakaové semienka cennou a cenenou potravinou vďaka obsahu bielkovín a tukov. Jedli sa hlavne mleté na múku, zmiešané s kukuričnou múkou a varené s ovocím papriky[2]. Mayovia a Aztékovia pili opojný kakaový nápoj (nazývaný chocolatl) počas náboženských obradov a sviatkov. V miestnych kultúrnych kruhoch boli kakaové bôby mimoriadne cenné a dokonca sa používali ako platobný prostriedok [potrebná poznámka pod čiarou].
Kakaové bôby priniesol do Európy Krištof Kolumbus. Nápoj uvarený podľa receptúry aztéckeho kráľa Moctezumu získal uznanie najskôr na španielskom dvore. Často sa pokúšali vytvárať nápoje podľa vlastných receptúr, no nepriniesli očakávaný výsledok, pretože Španieli tento nápoj rafinovali vanilkovým cukrom. Až v 17. storočí sa kakaový nápoj stal populárnym aj na iných európskych dvoroch[5], no k väčšej obľube sa dostal až v 19. storočí, kedy bolo možné zo suroviny extrahovať prebytočný tuk, čím sa zlepšila chuť nápoja. Dopyt po kakaových semienkach výrazne vzrástol po objavení technologického postupu výroby čokolády, ktorý sa uskutočnil v roku 1876 vo Švajčiarsku[2].
Zo starých lekárenských receptov možno spomenúť kedysi obľúbené ovsené kakao, pripravované z pražených ovsených vločiek s prídavkom kakaa[6].
Výroba
Kakaová hmota
Kakaová hmota sa objavuje na prvých kvetoch Bop>–5><5
- ročné rastliny. Najvyššie výnosy sa dosahujú z rastlín vo veku 8 – 15 rokov (do 2,5 t/ha) a pokračujú približne 20 rokov[2].Počas roka existujú dve hlavné obdobia zberu, pričom približne 80 % úrody je medzi septembrom a marcom[2]. Kakaové bobule sa po zbere rozrežú. Vlhké semená obklopené dužinou sa hromadia v kôpkach alebo sa ukladajú do košov alebo škatúľ, kde dužina fermentuje pod pokrývkou listov. Asi po piatich až siedmich dňoch dužina plodov odtečie, semená získajú charakteristickú vôňu a farbu[1]. Tento proces sa niekedy skracuje na 3-6 dní pri použití nádob s perforovaným dnom, v ktorých sa obsah niekoľkokrát premiestni a premieša[2]. Po vysušení klesne obsah vody v semenách na 6 %[2].
Sušené kakaové bôby sú exportným produktom krajín, kde sa kakao pestuje a ďalšie spracovanie prebieha najmä vo vyspelých krajinách[1].
Prvou fázou spracovania semien je praženie a odstránenie šupky. Zvyšok (hlavne klíčky) sa melie na kakaovú hmotu[1], tiež známu ako kakaová drť[2].
Použitie[upraviť | upraviť kód]
V potravinárskom priemysle[upraviť | edit code]
Produkty získané z kakaových semien sa používajú na výrobu čokolády, nápojov, koláčov a zmrzliny. Kakaová hmota (kakaová drť) poskytuje kakaové maslo s obsahom asi 55 % tuku a kakaový prášok s obsahom asi 25 % tuku[1]. Kakaový prášok je dodatočne jemne mletý na výrobu kakaa, ktoré sa používa na výrobu nápojov a ako prídavok do koláčov. Čokoláda na pitie sa vyrába z drvenej kakaovej drviny s prídavkom cukru[2]. Čokoláda sa získava z kakaovej hmoty pridaním kakaového masla, cukru a mliekaprášok[1]. Kakaové maslo sa používa aj v cukrárskom priemysle[2].
V medicíne[upraviť | edit code]
U ľudí s normálnym a vysokým normálnym krvným tlakom kakao spôsobuje mierny pokles krvného tlaku[7].
Kakaové maslo sa používa vo farmaceutickom priemysle[2].
Pozri tiež
PODOBNÉ PRODUKTY
MANDOLÉ kakao - 150 g
MANDOLÉ kakao - 150 g ZLOŽENIE: Polotučný kakaový prášok Nutričné hodnoty na 100 g: - Energetická hodnota: 1350,8 kJ / 324,8 kcal - Tuky: 11 g (z toho nasýtené: 6,8 g) - Sacharid…
-23%Wawel kakao so zníženým obsahom tuku 150g
Kakao Wawel so zníženým obsahom tuku 150g …
-5%Bensdorp KAKAO Na pečenie 125G Z Nemecka
Lahodné kakao Back Cocoa by BensdorpJe to originálny výrobok určený pre nemecký trhBalenie obsahuje 125g kakaaKakao ideálne pre rodinné pečenieDlhá trvanlivosťVýrobok je nový, čers…
-12%PRÍRODNÝ KAKAOVÝ PRÁŠOK 500g NEALKALIZOVANÝ
Kakaový prášok 500g ✅ Popis produktu Kakaový prášok - Ak ste milovníkom čokolády a vaše obľúbené koláčiky a sušienky sú práve tie s jej chuťou - lepšie ako kakao ste si vybrať nemo…
-18%Kakaový prášok odtučnený BIO 250g - Batom
Produkt ekologického poľnohospodárstva* Kakaový prášok odtučnený BIO 250g - Batom Kakaový prášok získaný z kakaových bôbov so zníženým obsahom tuku. Má výraznú, suchú chuť. Ideál…
-5%Ferrero Cacao Amaro - horké kakao 75g
Ferrero Cacao Amaro - horké kakao 75g Ferrero Cacao Amaro horký kakaový prášok. Zloženie: kakaový prášok, regulátor kyslosti (uhličitan draselný), vanilín. Neobsahuje lepok. Skladu…
-9%Ferrero Cacao Amaro - horké kakao 75g
Ferrero Cacao Amaro - horké kakao 75g Ferrero Cacao Amaro horký kakaový prášok. Zloženie: kakaový prášok, regulátor kyslosti (uhličitan draselný), vanilín. Neobsahuje lepok. Skladu…
-14%Five Transformations Macao Kakao na pitie 180g
Five Transformations Macao Kakao na pitie 180g Macao (piť kakao) Zloženie: erytritol (sladidlo), kakao 36%, repkový lecitín, škorica, kardamón, himalájska soľ, prírodné arómy (vani…
-8%Hanse Wappen 500 g čokoládový nápoj.
g Čokoládový nápoj instantný 500g.Hanse Wappen.Výživové hodnoty na 100g/mlEnergia / kalorická hodnota 1600kJ / 382,1kcalBielkoviny / bielkoviny 4,5gSacharidy 79,9gCukor 78grTuky 3,…
-24%BIO PRAŽENÉ KAKAOVÉ BôBY 200 g - BIO PLANÉTA
INGREDIENCIE organické pražené kakaové bôby* 100% POPIS Bio pražené celé kakaové bôby získané z najkvalitnejších kakaových bôbov. Vyznačujú sa suchou kakaovou chuťou. Spracované pr…
Hodnotenie obchodu
Jediny minus je ze boli bez komunikácie, ale prišlo všetko v poriadku aj faktúra správne tak som rada,aj keď som sa snažila dovolať nikto nedvíhal ,aspon na email by mohli odpovedat ,ale inac ok :-)
Zobraziť viac