DOPLNKY DO ŠUNKOVICE: SÁČKY + BYLINKY + SALETTE
DOPLNKY DO ŠUNKOVICE: SÁČKY + BYLINKY + SALETTE
Kód tovaru: 8492722923
- Stav: Nové
- Značka: Biowin
- Hmotnosť produktu s obalom: 1 kg
- Kód výrobcu: DOPLNKY
POZOR: v prípade možnosti výberu farby, typu, vzoru ju uveďte do poznámky
POPIS PRODUKTU
- Recept babičky Leokadie - tradičná zmes na konzervovanie mäsa.
- Starostlivo vybrané korenie, ktoré dáva jedinečný chuť a vôňu doma pripraveného mäsa. Odporúčame k bravčovému, hovädziemu, teľaciemu mäsu.
Zloženie:
- koriander, borievka, korenie, nové korenie, bobkový list, klinčekov. Čistá hmotnosť: 36 g na 10 kg mäsa.
- Neobsahuje konzervačné látky a glutaman sodný.
- Tajomstvo dedka Feliksa - an obohatená zmes korenín na konzervovanie mäsa 36 g - na 10 kg mäsa.
- Dokonalá kompozícia aromatických bylín a korenín, ktoré zdôrazňujú chuť a vôňu doma pripravovaného mäsa. Odporúča sa najmä pre bravčové, hovädzie, teľacie, jahňacie a divinu.
Zloženie:
- koriander, borievka, korenie, nové korenie, bobkový list, majorán, tymián, rozmarín, saturejka.
- Neobsahuje konzervačné látky a glutaman sodný.
Podiel na 5 kg mäsa:
Do 2,5 l vody pridajte 1 lyžičku mletej papriky, 2 lyžičky majoránu, 2 bobkové listy, 5 zrniek nového korenia, 12 semien borievky, pár klinčekov, štipku z koriandra a tymiánu (na nakladanie môžete použiť aj hotovú zmes byliniek). Všetko povarte 10 minút. Do vychladnutého nálevu pridáme 10 g dusičnanu draselného (1/2 balenia), 20-40 dkg kuchynskej soli, lyžičku cukru a dôkladne premiešame. Prepichnite mäso injekčnou striekačkou s ihlou s hrúbkou 1 mm a v pravidelných intervaloch nalejte do jatočného tela približne 100 ml marinády. Mäso natesno vložíme do kamenného alebo smaltovaného hrnca a polejeme zvyšnou marinádou (mäso musí byť úplne zakryté). Kúra 7 - 9 dní pri teplote 4 - 8 stupňov, každé 2 - 3 dni mäso obraciame.
Údené mäso možno variť, údiť, piecť alebo grilovať.
Zloženie:
- Čistá hmotnosť: 20 g na 10 kg mäsa
1. ŠPECIFIKÁCIA
Dusičnan draselný - dusičnan draselný (KN03), bezfarebná, kryštalická soľ (E 252) používaná na konzervovanie mäsa tradičnými metódami. Dusičnan draselný (dusičnan draselný) je (popri kuchynskej soli) najdôležitejšou prísadou používanou pri konzervovaní mäsa, ktorá zaručuje nielen predĺženie jeho trvanlivosti, ale aj zachovanie ružovej farby mäsa. Recept na jeho použitie je na obale.
V prvej fáze konzervovania (ihneď po pridaní saladu, kuchynskej soli a korenia sa dusičnanové ióny z ľadku vplyvom prírodných enzýmov redukujú na dusitany obsiahnuté v mäse (v množstve nie väčšom ako obsah myoglobínu).
V druhom štádiu reagujú dusitanové ióny s myoglobínom, proteínom zodpovedným za ružovú (ale nestabilnú) farbu mäsa. reakčným produktom je nitrózomyoglobín s perzistentnou, ružovou farbou aj pri vyšších teplotách.
p>
2. VÝHODY
Dusičnan draselný (dusičnan draselný ), popri kuchynskej soli je základným doplnkom pri konzervovaní mäsa, zaručuje:
- zachovanie ružovej farby mäsa, pretože kuchynská soľ sama o sebe mení prirodzenú farbu mäsa na béžovo-sivú ,
-pozitívny vplyv na chuť mäsa,
-fixuje farbu údeného mäsa,
-silné bakteriostatické a baktericídne účinky (najmä pri ide o baktérie botulizmu),
-tepelné procesy (šunka na varenie), ktorým sú mäsové výrobky vystavené, zabíjajú baktérie v nich obsiahnuté, ale nezničia spóry) „Úlohu“ plní ľadok.
-mäso konzervované ľadkom nemá tendenciu pokrývať sa slizkým povlakom (nestane sa „slizkým“),
Prečo je lepšie používať soľanku ako produkty s obsahom dusitanov (dusitany, napr. moriaca soľ)?
Používanie dusičnanu draselného obsahujúceho iba dusičnanové ióny je zdravšie a bezpečnejšie ako konzervačné zmesi obsahujúce dusitany dostupné na trhu, ktoré v prípade aj mierneho predávkovania môžu byť škodlivé pre naše zdravie.
3. ĎALŠIE UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
Okrem dusitanov predstavujú nebezpečenstvo nitrozamíny, zlúčeniny vznikajúce pri zahrievaní mäsa v dôsledku reakcie dusitanov s amínmi. Tieto zlúčeniny môžu mať karcinogénny účinok.
Vytvrdzovanie s dusičnanom draselným trvá o 2 dni dlhšie ako s dusitanmi, ale je rozhodne zdravšie a bezpečnejšie!